"Μέχρι και καφέ θα ψήνει"

Κυριακή 2 Μαΐου 2010


Ο κύριος στη φωτογραφία είναι ο Marty Cooper.
Ελάχστοι τον γνωρίζουν, όμως όλοι στον κόσμο ξέρουν και χρησιμοποιούν σήμερα την εφευρεσή του.

Είναι ο εφευρέτης και κατασκευαστής του πρώτου κινητού τηλεφώνου.

Με την βοήθεια της εταιρίας Motorola, με την οποία συναργάστηκε, γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο το 1973, το οποίο ζύγισε σχεδόν 2 κιλά. Η μπαταρία του ήταν 4 με 5 φορές πιό βαριά απο τις σημερινές μπαταρίες κινητών και η διαρκειά τους ήταν μόλις 20 λεπτά.

Όπως λέει ο ίδιος, όταν έκανε το πρώτο τηλεφώνημα από ένα δρόμο της Νέας Υόρκης απο το προτότυπο κινητό, δεν περίμενε με τίποτα την τεράστια επιτυχία που είχε στη πορεία η εφευρεσή του.

Το project του κυρίου Cooper κόστισε στη Motorola περίπου 1 εκ. δολάρια και απασχολούσε για ενα περίπου χρόνο, πάνω από 50 μηχανικούς για την υλοποιησή του.

Ακόμα και το 1983, 11 χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου κινητού, το κάθε κινητό κόστιζε περίπου 4 χιλ. δολλάρια για την κατασκευή του.

Ο κύριος Cooper μετά απο 37 χρόνια δηλώνει:
"Όταν υλοποιούσαμε το project, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε οτι μόλις 35 χρόνια μετά, το κινητό θα είχε την εξέλιξη που είχε, οτι ο μισός πλανήτης θα το χρησιμοποιεί και οτι το κόστος του θα είναι μηδαμινό".

Το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι εδώ δεν πιστεύουμε την εξέλιξη που έχουν το κινητά από χρόνο σε χρόνο, πόσο μάλλον μετά απο 35 χρόνια....

Πόσα ακόμα θα δούμε και θα μπορούμε να κάνουμε με ένα κινητό σε 35 ακόμα χρόνια, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε.

Αυτό που λέμε τώρα για πλάκα "μέχρι και καφέ ψήνει" , μπορεί να γίνει και πραγματικότητα...