Παιχτούρες Vol.12 (Ντάνουτ Λούπου)

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010


To mundial του 1990 είχε τελειώσει με νικήτρια ομάδα τη Γερμανία. Όλοι θα περίμεναν μετά από τέσσερα χρόνια για να δούνε πάλι στιγμές ποδοσφαιρικής ευφυΐας.

Όλοι?

Όχι. Οι φίλοι του ΠΑΟ μόλις είχαν ακούσει από το Βαρδινογιάννη ότι υπέγραψε στην ομάδα ο νέος Ηadji. O 23χρονος Ρουμάνος επιτελικός μέσος Ντάνουτ Λούπου ο οποίος μάγεψε με τις εμφανίσεις του στο παγκόσμιο της Ιταλίας.

Και έγινε κόλαση.

Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως ακριβώς τα περίμεναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και φυσικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Ο Ρουμάνος άσος με μαλλί άπλυτο και φάτσα άσχημης γριας 80 χρονών, ασχολήθηκε με οτιδήποτε άλλο εκτός από ποδόσφαιρο. Ο Ντάνουτ ήταν ο λεγόμενος «μυρωδιάς» σε κάθε παιχνίδι.


Έβλεπε το τέρμα σαν το κεφάλι της καρφίτσας και φυσικά αφού το ποδόσφαιρο ως είδος ασχολίας δεν του ταίριαζε πια, αποφάσισε να ασχοληθεί με πράγματα που θα του έδιναν ένα ακόμα εισόδημα.
Φυσικά αυτό δεν έγινε σε κάποια οικοδομή η σε καμιά ιχθυόσκαλα αλλά με την ιδιότητα του κλεπταποδόχου.


Όλα αυτά έγιναν γνωστά, μαζί με το ότι αποφάσισε να παίξει μπάλα στην Πίζα χωρίς να ρωτήσει κανέναν ενώ είχε συμβόλαιο και έτσι μοιραία ο ΠΑΟ τον έστειλε σε παράρτημα τύπου ΟΦΗ και Κόρινθο.


Εκεί συνέχισε με τον ίδιο ζήλο σε σημείο που οι συμπαίκτες τους δεν τολμούσαν να αφήσουν στα αποδυτήρια πολύτιμα αντικείμενα ούτε καν κλειδωμένα καθώς δεν θα είχαν καμία τύχη να τα βρούνε στη θέση τους.


Ακούγεται ότι έβγαινε πάντα τελευταίος από τα αποδυτήρια χωρίς κανείς να ξέρει το λόγο…


Στη θητεία του στην Κόρινθο μάλιστα σε ένα ματς με τον Εδεσσαϊκό ένας οπαδός του τελευταίου έχει βάλει τον Λούπου στο...μάτι, βρίζοντάς τον σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Κάπου εκεί, όμως, ο Ρουμάνος βγαίνει εκτός εαυτού και παρότι το ματς παίζεται ακόμη, ανεβαίνει στις κερκίδες, ως άλλος Καντονά, και κυνηγά τον «άτακτο» οπαδό, ο οποίος τελικά σώζεται από τους ψυχραιμότερους που συγκρατούν τον Λούπου.


To 1993 πηγαίνει στον ΟΦΗ όπου συνεχίζει τα ίδια και μετά εγκαταλείπει τη χώρα μας αφήνοντας το όνομά του γραμμένο με χρυσά γράμματα στις καρδιές όλων και στο βιβλίο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.


Ως συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι ο Ντάνουτ έβγαλε όλο το ταλέντο του αλλά εκτός αγωνιστικών χώρων και ότι …


Σίγουρα μας έκλεψε τις καρδιές στο διάστημα παραμονής του και όχι μόνο…


Προτείνουμε επίσης η οδός του συλλόγου φίλων ερασιτέχνη Παναθηναϊκού - Γεώργιος Καλαφάτης που είναι Αρματολών και Κλεφτών να μετονομαστεί σε Αρματολών και Λούπου.


Και τέλος παραθέτουμε μια κρητική μαντινάδα αφιερωμένη στο γίγαντα των Καρπαθίων.


«Κλέβεις του κόσμου τσι καρδιές όπως ο Ντάνουτ Λούπου, τσι ξεζουμίζεις τσι πετάς κι ύστερα ξαναντούκου»