Αρνήθηκε τα λεφτά ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο»!

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010


Αποκαλείται ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα. Ο Ρώσος Γκριγκόρι Πέρελμαν κατάφερε να λύσει ένα από τα εφτά μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα, την περίφημη «Υπόθεση του Πουανκαρέ», που παρέμενε αναπόδεικτη από το 1904, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει το έπαθλο ύψους 1.000.000 δολ, που είχε οριστεί να καταλήξει στην τσέπη όποιου τα κατάφερνε.

Ο 44χρονος μαθηματικός δήλωσε για την απόφασή του: «
δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Όχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός»!

Στη συνέχεια δέχτηκε πολλές πιέσεις προκειμένου να πάρει τα χρήματα και να τα δώσει σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα, αφού έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος είναι υπεράνω χρημάτων, πλήρως αντισυμβατικός και αντικομφορμιστής. Μετά την απόδειξη της «Υπόθεσης του Πουανκαρέ», παραιτήθηκε από τη θέση του ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης και ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα μαζί με την αδερφή του και τη μητέρα του.


Το μαθηματικό πρόβλημα που είχε διατυπώσει ο Πουανκαρέ το 1904 σε γενικές γραμμές καθορίζει ποια στερεά σώματα είναι ισοδύναμα, από τοπολογική άποψη με μια σφαίρα και ποια όχι. Η ίδια θεωρία αναφέρεται και σε «αντικείμενα» που βρίσκονται σε χώρους με περισσότερες των τριών διαστάσεων και είναι αδύνατο να τα δει κανείς. Μπορεί σε εμάς όλα αυτά, όπως και η απόφαση του Πέρελμαν να αρνηθεί τα χρήματα, να φαίνονται κινέζικα, όμως οι εφαρμογές που βρίσκουν σε τομείς όπως τα δίκτυα υπολογιστών, ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη.


Ο Πέρελμαν άρχισε να δημοσιεύει σημειώσεις του το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ και τελικά παρέδωσε 500 σελίδες (!) στις οποίες αποδεικνύει την περίφημη «Υπόθεση», ενώ χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μελετών από τον μαθηματικό κόσμο προκειμένου να αποφανθούν ότι έχει δίκιο!


Τον περασμένο Μάρτιο του απονεμήθηκε το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay (CMI), ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το φθινόπωρο του 2010 το CMI θα γνωστοποιήσει με ποιο τρόπο το 1.000.000 δολ. που αρνήθηκε ο Πέρελμαν, θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των μαθηματικών.


Πηγή: sport-fm.gr

Επικοινωνία : facebook profile... ή tsigouinos@gmail.com