Έρευνα: η προσευχή δε βοηθάει την υγεία

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010


Αυτό έδειξε η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα στην οποία συμμετείχαν 750 ασθενείς. Συγκεκριμένα, απέτυχε να αποδείξει ότι η προσευχή μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση ασθενών.








Η έρευνα που διεξήχθη από το Duke University Medical Center στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ διήρκεσε τρία χρόνια και οι ασθενείς που συμμετείχαν προέρχονταν από εννέα διαφορετικά νοσοκομεία και γι' αυτούς προσευχήθηκαν δώδεκα διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες.


Πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας υπήρχε η πεποίθηση ότι η προσευχή μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη σε ασθενείς.


Η έρευνα διεξήχθη ως εξής: οι ασθενείς, πριν χειρουργηθούν (όλοι υποβλήθηκαν στην ίδια χειρουργική επέμβαση: αγγειοπλαστική) χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Για τους ασθενείς της μίας ομάδας προσευχήθηκαν Χριστιανοί, Ινδουϊστές, Βουδιστές και Μουσουλμάνοι. Για τους υπόλοιπους μισούς δεν προσευχήθηκε κανείς.


Ειδικότερα, ειδοποιήθηκαν με τυχαίο τρόπο τα άτομα που επρόκειτο να προσευχηθούν και ξεκίνησαν να προσεύχονται για τη βελτίωση της υγείας του ατόμου, του οποίου το όνομα τυχαία επιλέχθηκε και στάλθηκε σ' αυτούς. Το προσωπικό του νοσοκομείου, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δε γνώριζαν ποιοι ασθενείς δέχονταν προσευχή και ποιοι όχι. Αφού ολοκληρώθηκε η επέμβαση, η υγεία τους παρακολουθήθηκε για έξι μήνες.


Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρξαν επιδράσεις στην υγεία των ασθενών. Ειδικότερα, δε βρέθηκαν διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση υγείας των ασθενών για τους οποίους προσευχήθηκαν και στην υγεία εκείνων για τους οποίους δεν προσευχήθηκαν.


Ιερωμένοι και θρησκειολόγοι σημειώνουν ότι μια τέτοια έρευνα είναι "καταδικασμένη" στην αποτυχία, καθώς τόσο στην Παλαιά όσο και στην Κενή Διαθήκη τονίζεται ότι δε θα πρέπει να "δοκιμάζεται" ο Θεός.


Ο υπεύθυνος της έρευνας, ο καρδιολόγος Dr Mitch Krucoff, πίστευε, βασιζόμενος σε κάποιες πιλοτικές έρευνες που έκανε ότι η προσευχή είναι δυνατόν να έχει μετρήσιμα οφέλη για τους ασθενείς.



Πηγή: thelo.gr

Επικοινωνία : facebook profile... ή tsigouinos@gmail.com