Για όλα φταίει..το Matrix

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010


Πολύ συναρπαστική ταινία, φοβερά εφέ. Η ταινία έχει προκαλέσει παγκοσμίως συζητήσεις υπαρξιακής, θεολογικής και πάσης άλλης φύσης.

Τι γίνεται όμως όταν αρχίζει να επηρεάζει πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων, και μάλιστα...θανάσιμα?

Η ταινία έχει λοιπόν αρχίσει να αποτελεί πέρα από πηγή συζητήσεων για το αν είμαστε μπαταρίες, τι είναι η πραγματικότητα, υπάρχει Θεός κ.λπ., και άλλοθι για εγκληματικές πράξεις.

Στις ΗΠΑ (που αλλού, οι υπόλοιποι, αν και συζητάμε, ξέρουμε ότι είναι ταινία), αρκετοί εγκληματίες επικαλούνται την ταινία ως δικαιολογία για τις πράξεις τους. Λένε, για παράδειγμα: "δεν μπορώ να είμαι ένοχος, αφού αυτά που ζούμε δεν είναι πραγματικά, ζούμε σε μια εξομοίωση του κόσμου, όπως το λέει και η ταινία!".

Μια τέτοια δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε από έναν 19χρονο, ο οποίος αφού σκότωσε, εντελώς χαλαρά, τους γονείς του, τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους πει τι έκανε. Σε άλλες δυο περιπτώσεις δύο εγκληματίες δεν μπόρεσαν να δικαστούν επειδή κρίθηκαν ακατάλληλοι για δίκη, λόγω ψυχικών διαταραχών, καθώς πίστευαν ότι ζουν στο Matrix.

Γενικότερα, διάφοροι εγκληματίες έχουν ακολουθήσει ως υπόδειγμα ταινίες προκειμένου να διαπράξουν εγκλήματα. Το Matrix, όμως, ξεφεύγει από τα γήινα. Don't try this at home (μην το δοκιμάσετε στο σπίτι σας), που λένε και οι αμερικανοί.

Τελικά, υπάρχει λόγος για τον οποίο το γράφουν συχνά: κάποιοι το δοκιμάζουν! Μάλλον θα πρέπει να το προσθέσουν και στην αρχή της ταινίας, μαζί με το: είναι ταινία, δείτε την, απολαύστε την, συζητήστε τη, σκεφτείτε, μην την επαναλάβετε στο σπίτι σας!

Επικοινωνία : facebook profile... ή tsigouinos@gmail.com