Αποποινικοποίηση της κλοπής φαγητού

Τρίτη 25 Μαΐου 2010


Στη Βενεζουέλα όπου το ποσοστό της φτώχειας των κατοίκων είναι πολύ υψηλό, συζητείται η αποποινικοποίηση των κλοπών που αφορούν φαγητό και φάρμακα. Ειδικότερα, εκείνο που ερευνά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είναι να γίνει τροποποίηση των νόμων για κλοπές για τις οποίες τα κίνητρα των δραστών είναι η υπερβολική πείνα ή ανάγκη.


Βέβαια, υπάρχουν και οι κριτικές, σύμφωνα με τις οποίες μια τέτοια τροποποίηση θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, η τροποποίηση γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς είναι συχνές οι περιπτώσεις τέτοιων κλοπών, όπου τελικά οι δράστες φυλακίζονται επειδή έκλεψαν κάποιο είδος βασικής ανάγκης. Η επιείκια του νόμου θα αφορά όσους κλέβουν τέτοια είδη, όχι μεγάλης αξίας και διαπράττουν την κλοπή χωρίς τη χρήση βίας.

Για να γίνει τελικά νόμος, απαιτείται φυσικά μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό χρόνο. Ίσως, μάλιστα, παραταθεί καθώς είναι αρκετά τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι ένας τέτοιος νόμος θα λειτουργεί ως "άδεια" για την πραγματοποίηση κλοπών και ληστειών σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα είναι ήδη αυξημένη.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βενεζουέλας ζουν στη φτώχεια και το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν μπορεί να προμηθευτεί είδη βασικών αναγκών. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο πλούτος της χώρας σε πετρέλαιο είναι τεράστιος.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα περιλαμβάνει κι άλλες ρυθμίσεις όπως την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων και την άρση της απαγόρευσης της εθελοντικής ευθανασίας για όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες.


Επικοινωνία : facebook profile... ή tsigouinos@gmail.com