Παιχτούρες Vol.8 (Ιγκόρ Μπίσκαν)

Σάββατο 29 Μαΐου 2010


Ναι λοιπόν, ήρθε η ώρα για έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες που πέρασαν από τα Ελληνικά γήπεδα και τίμησαν με την παρουσία τους τα χρώματα του Παναθηναϊκού.



Θέση: Μέσος Ομάδα: Παναθηναϊκός




Ο Ιγκόρ Μπίσκαν γεννήθηκε στο Ζάγκρεπ της Κροατίας στις 4 Μαΐου 1978 και έχει ύψος 1,90. Αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου αλλά και στη θέση του κεντρικού αμυντικού.


Η καριέρα του μεγάλου Ιγκόρ Μπίσκαν ξεκινά το 1997, όπου αγωνίστηκε στη Δυναμό Ζάγκρεπ έως το 2001.


Με τις καταπληκτικές εμφανίσεις του τις 4 αυτές χρονιές στο Κροατικό Πρωτάθλημα, ανάγκασε πολλούς προπονητές να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα, για το πώς πρέπει να είναι ένα σύγχρονο αμυντικό χαφ.

Ναι λοιπόν, ο Ιγκόρ, είναι ο άνθρωπος που κατέρριψε τα όσα μέχρι τότε γνωρίζαμε ότι είναι η θέση του αμυντικού μέσου.


Είναι ο άνθρωπος που έκανε όλες τις δουλειές στον κεντρικό άξονα. Από το αμυντικό κομμάτι, το πρεσάρισμα ψηλά όταν χρειαζόταν, μέχρι την οργάνωση του παιχνιδιού και το σκοράρισμα όταν μπλόκαραν οι επιθετικοί από τις αντίπαλες άμυνες.


Αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι, είναι που το 2001 έκαναν πολλούς συλλόγους να ρίχνουν χρυσάφι στην ομάδα της Κροατίας, αλλά και στον ίδιο για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.


Τελικά μετά από πολλές μάχες ο Κροάτης μέσος κατάληξε στην Λίβερπουλ, όπου αγωνίστηκε έως το 2005, κάνοντας τους οπαδούς της να τον υποδεχθούν ως "Μεσία" όπως έλεγαν.


Αγωνίστηκε πολύ λίγες φορές με τα χρώματα της Λίβερπουλ, όμως χαρακτηριστικό του γνώρισμα δεν ήταν οι εμφανίσεις του στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που τον έκανε περιζήτητο σε πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους ήταν το καταπληκτικό σφουγγάρισμα που έκανε στις τουαλέτες του Άνφιλντ.


Η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Ιγκόρ Μπίσκαν μέχρι και σήμερα, είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ το 2005 με τα χρώματα της ομάδας του Λιμανιού, όπου μπορεί να μην αγωνίστηκε, όμως ο ρόλος του εκείνη την βραδιά ήταν πολύ πιο σημαντικός.



Είχε τον ρόλο του λούστρου...


Ναι όπως ακούσατε, τον ρόλο του λούστρου. Αποστολή του την ημέρα του τελικού ήταν να ξεσκονίζει και να γυαλίζει τα παπούτσια των Στίβεν Τζέραρντ, Τσάβι Αλόνζο και Χάμαν, που εκείνη την ημέρα έπαιζαν στα χαφ, και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία, χαρίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Λίβερπουλ.


Το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του εκείνη την βραδιά, φαίνεται και από τις δηλώσεις αμέσως μετά τον τελικό, του μεγάλου αρχηγού της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ και του προπονητή της Ράφα Μπενίτεθ, που εξασφάλισε μόνο για εσάς ο Τσιγκουίνος.


Στίβεν Τζέραρντ: "Ήταν μια μαγευτική βραδιά, που μας βρήκε Πρωταθλητές Ευρώπης, με μία ιστορική ανατροπή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίχτες μου, αλλά πιο πολύ τον Ιγκόρ, που με το λουστράρισμα που έκανε στα παπούτσια μου στο ημίχρονο, με έκανε να νιώθω τελείως διαφορετικά και να μπω στον αγωνιστικό χώρο με άλλον αέρα. Αν δεν ήταν αυτός δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ."





Ράφα Μπενίτεθ: "Ο ρόλος του προπονητή δεν είναι να ξεχωρίζει τους παίχτες και να κάνει ειδικές αναφορές. Όμως στην περίπτωση του Μπίσκαν οφείλω να κάνω μια εξαίρεση. Είναι ο παίχτης που μας χάρισε σήμερα το βαρύτιμο τρόπαιο και έκανε πανευτυχείς εκατομμύρια φίλους της Λίβερπουλ παγκοσμίως. Τον ευχαριστούμε όχι μόνο για το σημερινό του καταπληκτικό λουστράρισμα, αλλά και για τον τρόπο που βοήθησε την ομάδα όλη την χρονιά με το σφουγγάρισμα στις τουαλέτες."


Το καλοκαίρι του 2005, ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης βλέποντας το κενό στον άξονα των πρασίνων, θέλησε να κάνει την έκπληξη, κάνοντας πρόταση στον υψηλόσωμο μέσο της Λίβερπουλ.


Τα πρωτοσέλιδα έδιναν και έπαιρναν με κοροϊδευτικά σχόλια, αφού κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας παίχτης της κλάσης του Μπίσκαν, που ήταν και εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης, θα κατέληγε στον Παναθηναϊκό.


Κι όμως σε διάψευση όλων, τον Ιούλιο του 2005 ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Κροάτη κάνοντας τον κόσμο των πρασίνων να γεμίζει τις μπουτίκ για να αποκτήσει μια φανέλα με το όνομα του Ιγκόρ.


Και ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν...


Ο Ιγκόρ με το τριφύλλι στο στήθος δίνει τον πρώτο του αγώνα επί Ελληνικού εδάφους. Το γήπεδο ήταν γεμάτο για να δουν το μεγάλο αστέρι να αγωνίζεται στα πράσινα.


Από τις πρώτες του κιόλας επαφές με την μπάλα φάνηκε ότι είχε αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και όλοι πλέον είχαν σίγουρο το Πρωτάθλημα, το κύπελλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη.


Οι άλλοι δύο διεκδικητές του τίτλου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, βλέποντας τις εμφανίσεις του Μπίσκαν έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ με την παραίτησή τους από το Πρωτάθλημα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς Παναθηναϊκού, όπως υποστήριξαν.


Χαρακτηριστικό της απόγνωσης ήταν η φράση και στις δύο επιστολές: "Δεν είναι δυνατό να συμμετάσχουμε σε ένα Πρωτάθλημα όπου θα παίζει και ο Ιγκόρ Μπίσκαν. Εδώ τίθεται θέμα ανταγωνισμού του Ελληνικού Πρωταθλήματος."


Ο Ιγκόρ αγωνίστηκε στην Ελλάδα έως το 2007, σπέρνοντας πανικό σε όλους τους αντιπάλους σε κάθε του εμφάνιση και οδηγώντας τον Παναθηναϊκό σε συνεχόμενες νίκες, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη.


Αξέχαστες θα μείνουν οι στιγμές του Μπίσκαν σε όλους Έλληνες φιλάθλους, ανεξαρτήτου ομάδας. Ακόμα και μετά από 3 χρόνια από την αποχώρησή του όλοι συζητούν για τον τρόπο που μάρκαρε ασφυκτικά με τα μάτια τους αντιπάλους και για τον τρόπο που περπατούσε μέσα στο γήπεδο. (Δεν έτρεχε ποτέ γιατί το θεωρούσε γρουσουζιά, όπως έλεγε ο ίδιος).


Δεν είναι τυχαίο που οι φίλοι των πρασίνων τον έλεγαν "περιπατητή", καμαρώνοντας για τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια παμονής του στην Ελλάδα, μάθαμε οτι το όνομα του δεν ήταν Μπίσκαν, αλλά Μπίστσαν.

Επικοινωνία : facebook profile... ή tsigouinos@gmail.com